De Radicale Republiek

Mijn eerste Nederlandstalige boek, De Radicale Republiek (Prometheus, 2013), vertelt het verhaal van twee rebelse broers uit de Gouden Eeuw en hun dwarse ideeën: Johan en Pieter de la Court, de meest radicale republikeinen uit de Nederlandse geschiedenis.

Deze rijke studie geeft een intrigerend tableau van Johan en Pieter de la Court, 17de-eeuwse onafhankelijke denkers die een stabiele en rijkere Republiek nastreefden.
— NRC Handelsblad, 1 november 2013

Lees hier de recensie uit De Volkskrant en hier die uit de Groene Amsterdammer; hier het stuk dat René van Stipriaan schreef over het boek in de NRC, en hier dat van Carel Peeters in Vrij Nederland. Of luister hier naar het interview in Met het oog op morgen (vanaf 39:58).

Het boek is al jaren uitverkocht, maar wie geluk heeft kan tweedehands nog een exemplaar op de kop tikken.


'Het paard van Troje op het binnenhof': zo betitelden Johan en Pieter de la Court rond 1660 het Huis van Oranje. De broers staan te boek als de meest radicale republikeinen uit de Nederlandse geschiedenis. Op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw beheersten ze het publieke debat in Hollandse herbergen en trekschuiten, en hun denken over vrijhandel, democratie, en tolerantie had grote invloed op de ontwikkeling van de Verlichting in binnen- en buitenland, van Spinoza tot de Amerikaanse Revolutie. De Radicale Republiek laat, na driehonderdvijftig jaar, de broers opnieuw aan het woord.

Het vertelt hoe twee immigrantenzonen uit Leiden rijk werden in de handel, en met hun provocatieve geschriften het hele land tegen zich in het harnas joegen. Het verhaalt over hun successen en mislukkingen, hun idealisme en recalcitranitie. En het plaatst tijdloze thema's als burgerschap, markt en moraliteit tegen de achtergrond van het roerige tijdvak waarin de broers leefden: een tijdvak van libertijnse vrijdenkers en religieuze scherslijpers, van gesjeesde Oranjes en oproerige democraten, van langdurige voorspoed, smeulende onrust en plotseling ontvlammende chaos.